1 Created with Sketch.

PLEZIER op school

De “Farandole” is een dans die uit de Franse streek “de Provence” komt. Tot we dit plaatje van “Phare andole” zagen hadden wij er nog nooit van gehoord overigens. Weer een knappe woordspeling van deze vuurtoren-illustrator! De dansende vuurtorens symboliseren de vrolijkheid en het plezier die deze dans veroorzaken! Want wat we ook doen…. laten we het vooral met veel plezier doen!

Op school zijn we om te werken en te leren. Daar zijn we nooit mee klaar. Want tegenwoordig wordt gesproken over “een leven lang leren”!

Dat zal voor onze leerlingen ook hun hele leven blijven gelden. Nadat ze alle scholen (BAO, VO en wie weet wat daarna nog volgt) doorlopen hebben, zullen ze nóg niet klaar zijn. In onze huidige tijd gaat ontwikkeling – op vrijwel elk vakgebied – zó snel dat je je leven lang moet blijven (bij)scholen.
Leerkrachten weten dat maar al te goed! Bij Archipel kennen we inmiddels de zogenaamde “3L-Academie”. 3L staat voor een Leven Lang Leren.

Dus ook leerkrachten zijn nooit klaar. Er komt steeds weer nieuwe kennis beschikbaar, zodat ze leerlingen nóg beter kunnen helpen als ze die kennis eenmaal “in huis hebben”.

Dat vergt natuurlijk véél energie, zo’n leven lang leren. Elke dag naar school vergt sowieso een hoop energie. Daarom is het wel erg fijn als je er óók plezier in hebt. En dat kán als leren ook aantrekkelijk wordt gemaakt. Dat bereik je bijvoorbeeld door veel onderzoekend te kunnen werken (lees: leren). Wat ook vaak aantrekkelijk is, is als je een computer mag gebruiken (bijvoorbeeld om een presentatie of werkstuk te maken, dingen op te kunnen zoeken, een e-learning module te volgen).

Ook kan een aantrekkelijke methode het plezier in leren enorm verhogen. Denk bijvoorbeeld aan actueel nieuws voor het begrijpend lezen. Werkwijzen zoals Nieuwsbegrip of Snappet (onderwijs met tablets) komen aan deze behoefte tegemoet.

En…. natuurlijk gewoon ook af en toe eens iets héél anders doen: een excursie of schoolreisje. Dat doen we dus regelmatig.
Oók het team komt hierin aan z’n trekken, want ook de leerkrachten ondernemen regelmatig activiteiten zoals een teamuitje of een werklunch.
Zo houden we allemaal PLEZIER in ons werk!!