1 Created with Sketch.

ONTSPANNING op school

De boog kan niet altijd gespannen staan. Natuurlijk hebben we “veel” vakantie in het basisonderwijs. Daar staat dan ook tegenover dat we in de werkweken verhoudingsgewijs méér uren maken dan het bedrijfsleven (wist u dat?). Zalig nietsdoen (dolce fare niente) is dan in vakanties wel erg lekker. Phare niente….. tja, onze illustrator dacht bij Phare natuurlijk weer aan een toepasselijke vuurtoren! 

Zalig nietsdoen is er op school natuurlijk niet echt bij. Want er moet tijdens de lesuren hard gewerkt worden! Leerkrachten moeten goed letten op het effectief benutten van de leertijd. Dat doen we bijvoorbeeld door doorgaans al enkele minuten vóór de aanvang van de schooltijden te bellen, zodat we stipt op tijd kunnen beginnen. En ook proberen leerkrachten leswisselingen vlot te laten verlopen, zodat daar niet veel tijd verloren gaat.
En zelfs als er ergens wat minuten overschieten dan nóg proberen we die zo nuttig mogelijk te besteden. We hebben dan ook materialen die dáár weer in voorzien. Een mooi voorbeeld zijn de zogenaamde “5-minutenactiviteiten” die enkele jaren geleden aangeschaft zijn.

En toch… de boog kan niet ALTIJD maar gespannen staan. Dus is ook ontspanning op z’n tijd welkom. Dat kan soms door leerlingen ook ervaren worden in lessen handenarbeid, muziek, tekenen, beweging, drama….. Deze lessen worden toch vaak wat meer als ontspannend ervaren dan taal en rekenen (naar die laatste gaat natuurlijk tóch vaak de meeste aandacht uit en gaat de meeste tijd in zitten). En er worden vaak weer andere talenten aangesproken. Natuurlijk wordt ook in die lessen veel geleerd!

Wat we ook best durven, is aan het eind van een intensieve periode, bijvoorbeeld vlak voor een vakantie, eens een middag (meegebrachte) spelletjes te doen of een leuke film te kijken. Niemand zal beweren dat dit niet leerzaam kan zijn, toch? Dat geldt ook voor excursies buitenshuis.
En laten we eerlijk zijn: zelfs onze eigen koning, Willem Alexander, geeft hier het voorbeeld door elke vrijdag voor de meivakantie “Koningsdag” (met koningsontbijt en koningsspelen) te laten vieren door de scholen. En wat te denken trouwens van ons traditionele eindfeest!
Ontspanning? Niks mis mee! Dat moet je – zeker in deze tijd – ook leren!